Бесплатни превентивни кардиолошки прегледи

Дом здравља Грачаница

У  недељу, 10-ог Марта 2024.године, од 08:00 до 16:00 часова у Служби интерне медицине Дома здравља Грачаница спроводиће се бесплатни кардиолошки превентивни прегледи (скрининг). Прегледе ће обављати специјалисти опште и интерне медицине . Свим учесницима скрининга биће урађен ЕКГ и мерење крвног притиска, контрола глукозе у крви и липидни статус (триглицериди и холестерол).

Прегледи су потпуно бесплатни, није потребно заказивање  као ни здравствена књижица.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати и лечити: висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност. Превенција, рано откривање и правилно лечење од великог су значаја за здравље сваког појединца.

Превентиван кардиолошки преглед се препоручује свим особама, барем једном годишње, а посебно пацијентима са повећаним ризиком за болести срца и крвних судова  неопходан је у циљу превенције и благовременог лечења.

Особама које имају непријатност или бол у грудима, осећај недостатка ваздуха, замарање, осећај лупања и прескакања срца, вртоглавицу, несвестицу, кардиолошки преглед је неопходан у што краћем року.

Превентивни кардиолошки преглед  – Коме га препоручујемо?

  • Особама које немају тегобе, али у породици имају случајеве инфаркта, изненадне смрти, шлога, болести крвних судова
  • Свим пословним људима због хроничног стреса и неправилног начина живота
  • Пушачима
  • Спортистима
  • Рекреативцима и онима који желе да започну редовну физичку активност
  • Дијабетичарима